вівторок, 11 лютого 2014 р.

Рефлексія. Чи варто щодня?

Із спілкування з Поліною: "Чи варто розписувати рефлексію, якщо подано самоаналіз".
Відповідаємо:
Самоаналіз - це  ваша навчальна робота, ви здійснюєте методичний аналіз своєї діяльності. Самоаналіз має демонструвати ваше розуміння суті педагогічної діяльності, взаємозв’язок усіх її компонентів - від планування до реалізації.

А от рефлексія - це актуалізація (вербалізація) ваших емоційних станів, переживань, роздумів, що виникають у процесі вашої роботи. Навіть ваші назви повідомлень - це вже складові рефлексії. 
Рефлексія може бути розгорнутою, а  може містити декілька реплік. Бажання поділитися та висловитися може виникнути і декілька разів за день, адже види діяльності змінюються. Рефлексія може бути підсумковою, узагальнюючою.
Найголовніше, що вона є і вона вами озвучена. 
Процес проговорювання - важливий процес у багатьох психологічних практиках.

Про що свідчать ваші блоги?
Не всі практиканти виходять регулярно (собі вони пояснюють, що не вистачає часу), це може  свідчити про певні труднощі самоорганізації - вони не можуть приділити належну кількість часу виконання програми практики (а вона має бути основним вашим видом заняття на цей час), про брак емоційності та комунікативності (таким людям важко розкритися самому і не завжди цікаві інші люди). 
Христино, ви де?

От Аліна та Юля не пишуть  - ми розуміє, щось не так  в їх житті і навчанні. Є проблеми, які вони не можуть подолати самостійно, а можливо й не усвідомлюють самі їхню глибину. Це означає, що вони позбавили себе можливості працювати з підтримкою і викладачів, і студентів. 

Дівчата, допоможіть вашим однокурсницям повернутися в лоно нашої сім'ї!

Обидві Каті також не пишуть, але тут проблема не психологічного, а методичного плану. Навряд чи вони й читають наші повідомлення, для них процес навчання відбувається для самих них у незрозумілий спосіб. Але чи буде з цього результат?

Інна, вирішила докорінно поміняти життя... Що ж, кожен має право на прийняття життєво важливих рішень, навіть якщо ці рішення суперечать загальноприйнятому розумінню корисності і доцільності. Нам прикро, але бувають випадки в житті...

Вітаємо Ігоря, який завдяки зусиллям Поліни ( я вже  й не знаю в який спосіб), опанував цю технічну проблему!
Вітаємо Вас Ігоре,  виходьте від тепер на зв’язок регулярно. Погодьтеся, що для вас це може стати  досить вдалою формою спілкування з нами. Нам з вами цікаво! А Вам?

Дівчата, успіхів, приємних вражень, цікавих знахідок …


Коментарі вітаються!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Загальна кількість переглядів сторінки