середу, 21 листопада 2012 р.

Не панікувати, а сумлінно працювати!

Тільки активна практика досягла своєї середини, як з'явилися ті, хто піднімає бурю в стакані.
А всього-то причина, що всім порадили звернути увагу на критерії оцінювання, отже й роботи. Справа у тому, що не всі достатньо сумлінно ставляться до роботи, до підготовки уроків і до самоаналізу, висновків із спостережень. Для сумлінних студентів жодної проблеми немає, бо вони постійно ведуть щоденник спостережень,  висновки та рефлексія розміщують у блозі, 
у них написано й затверджено вчителем усі плани-конспекти,
додатки до уроку оформлено в окремій папці,
регулярно викладаються у блог самоаналізи проведених уроків,
готуючись до перших уроків мови і літератури, вони розробили розгорнуті конспекти й подали на перевірку керівнику практики, отримали зауваження і й рекомендації,
а тепер працюють над заліковими конспектами.
Такі студенти мають позитивні оцінки за уроки та інші види роботи у табелі практиканта.
То у кого і в чому має бути проблема? Тільки у тих, хто не виконує вимоги програми практики.
Усі ці документи сумлінний студент веде упродовж практики. Щоб дотриматися об’єктивності й рівності в оцінюванні, ви свої матеріали регулярно розміщуєте у блозі. Плани-конспекти уроків, що готуєте, доцільно викладати наперед, а самоаналізі рефлексію писати в кінці дня. Завершується ваша активна практика з останнім проведеним уроком, увечері пишеться самоаналіз і рефлексія. І на цьому поточна документація вважається оформленою. Друковані матеріали усі представлені в блозі відповідно до дати їх підготовки, а рукописні подаються керівнику на наступний день після проведення останнього уроку.
Це хіба новина. Так, новина для тих, хто не працює регулярно.
Після того, як завершите проведення уроків, ви лише готуєтеся до захисту практики, пишете звіт-презентацію, якщо треба, то удосконалюєте розгорнуті конспекти залікових уроків (вони вже лежать у блозі разом із самоаналізом. тоді коли ви їх проводили). А ще готуєтеся до звіту-презентації своєї підгрупи, готуєте фотозвіт, займаєтеся  творчими речами, а не дописуєте папірці (хоча є студенти, які увесь час намагаються відкласти початок роботи над документацією на останній день практики або починають, коли вона завершилася).
Тому не панікувати, а робити все поступово й вчасно. Робите сьогодні те, що потрібно на завтра, робити якісно, щоб не доводилося повертатися. Усе, що не зробив раніше, допрацьовувати тільки після того, як зробив завдання на завтра.
3 грудня у вас починається англійська практика, в окремих випадках студент може розпочати практику з англійської мови, але рішення про це приймається спільним схваленням керівниками практики. До початку практики з англійської мови поточна документація з української віддається на перевірку керівнику (блог + рукописні матеріали). Звітна конференція пройде, як і планувалося, на останньому тижні. Але до цього часу має відбутися захист практики та звіт про виконання індивідуального завдання з СПТН. Тому ви самі маєте бути зацікавленими, щоб це відбулося як можна швидше,  і вам ніщо не заважало якісно працювати вчителем англійської.
5 грудня ми маємо намір запросити вас на круглий стіл з УР5 – поділитися досвідом. Але це лише попередній план.
Тому давайте працювати, а дати уточнимо пізніше.

4 коментарі:

  1. Ніякого жаху )
    Круглий стіл - було б чудово!!!
    Все по полочках )
    Головний висновок: регулярність та сумлінність нашої роботи.
    Дякуємо за пост.

    ВідповістиВидалити
  2. На жаль, традиційні слов"янські формули "хто винен?" і "Що робити?" для декого з наших студентів актуальними є завжди. Винахідливості наших практикантів може позаздрити будь-який фантаст (захворіла, отруїлася, потрапила в лікарню, проспала та ін.), але від результатів іноді хочеться плакати або тікати світ заочі(((

    Але як приємно чути, коли вчитель каже, що хоче отримати конспект вашого уроку для подальшого використання!
    Робіть висновки, вибирайте, до якої категорії належите ви - і чи це те, що вам потрібно?! Ви самі прогнозуєте своє майбутнє... Можливо, час нарешті стати дорослими!

    ВідповістиВидалити
  3. Стати дорослими....повністю згодна, але чомусь не кожен цього хоче.
    А про себе хочу сказати, що іноді дорослим бути страшно!

    ВідповістиВидалити

Загальна кількість переглядів сторінки